De zon kan worden beschouwd als de bron van vrijwel alle energie die op aarde aanwezig is. Dankzij de aanwezigheid van de zon heeft men immers licht, waait de wind, gaat het regenen en kunnen bomen en planten volop groeien. De voorraden die in de aarde op liggen geslagen aan fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld steenkool, aardolie en aardgas zijn maar kleine en eindige hoeveelheden energie in vergelijking tot de eeuwige en onuitputtelijke kracht die uitgaat van de zon.
Fossiele brandstoffen raken op
Dat de brandstoffen die in de aarde aanwezig zijn op een gegeven moment op zullen raken is een feit. Alleen het moment waarop deze echt helemaal op zullen zijn kan men niet exact bepalen. Wel zijn er schattingen gemaakt en verwacht men dat er binnen een eeuw nagenoeg geen voorraden van deze brandstoffen meer op aarde aanwezig zullen zijn. De zon zal echter naar verwachting nog zeker zo’n 4 en een half miljard jaa mee kunnen gaan.
Milieuvervuiling en opwarming van de aarde
Een ander probleem met de grijze brandstoffen is dat ze dikwijls voor milieuvervuiling zorgen doordat er bij de verbranding schadelijke gassen en/of afval vrij zal komen. Door te veel van deze stoffen in de atmosfeer kan de aarde steeds sneller opwarmen waardoor onder andere de zeespiegel zal stijgen en het klimaat gaat veranderen (broeikaseffect). Door kernenergie heeft men hier niet mee te maken maar zal men wel opgezadeld zitten met afval dat niet op een veilige manier op kan worden geslagen en dus eveneens een groot probleem vormt voor volgende generaties.
Schone vormen van elektriciteit en gas
Vandaag de dag is het dus van groot belang om te beginnen met methoden waarmee men schone, duurzame en ook nog voordelige energie op kunnen wekken. Feitelijk kan men dan direct aan de slag omdat er al tal van energiesoorten dusdanig zijn ontwikkeld dat deze ook voor consumenten toe te passen zijn. Zo zijn er reeds systemen op de markt waarmee men als particulier of bedrijf zonne-, wind– en geothermische energie op kan wekken. Deze soorten energie kan men vervolgens in gaan zetten om onder andere een pand mee te verwarmen of de warm watervoorziening daarvan te verzorgen en daarmee dus reguliere energie besparen.