Energie vergelijken?

Postcode Type Energiecontract

Isoleren van woningen

Wil jij alles weten over het isoleren van je woning? Dan moet je beslist deze blog goed doorlezen. We behandelen kort de voordelen en mogelijkheden voor Bodemisolatie, Dakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie en HR++ glas.

Bodemisolatie

Wanneer het isoleren van de onderkant van de vloer niet mogelijk is, is het toepassen van bodemisolatie hét alternatief. Door het aanbrengen van een isolatiepakket op de bodem van uw kruipruimte sluit u uw woning af van het optrekkende vocht en koude uit de bodem. Hierdoor wordt uw kruipruimte droger en daardoor dus warmer. Dit alles resulteert in een warmer gevoel van de begane grondvloer.Het toepassen van bodemisolatie is met name een comfortverbetering. Dus wanneer u last heeft van koude voeten, biedt bodemisolatie wellicht de uitkomst. Zo ben je bij de beste energieleverancier mogelijk nog goedkoper uit.

Dakisolatie

Wanneer uw zolder koud is, of voelt u trek naar boven, dan verliest u waarschijnlijk veel warmte via het dak. Dakisolatie biedt dan uitkomst.Er zijn een aantal mogelijkheden om het dak te laten isoleren. Verreweg de voordeligste is het na-isoleren van het dak door middel van het aanbrengen van isolatiedekens tussen de gordingen. Dit zijn steenwoldekens voorzien van een afwerking aan de zichtzijde. Dit geeft naast een goede isolatie een fraaie afwerking van de zolderruimte. Het toepassen van binnendakisolatie is veelal voordeliger dan isoleren aan de buitenzijde. Voor het isoleren aan de buitenzijde is het meestal nodig om de dakpannen, pan- en tengellatten van het dak te halen alvorens er isolatie aangebracht kan worden. Dit lijkt dan ook meer op een dakrenovatie.

U moet wel denken dat voor het toepassen van binnendakisolatie er een aantal vereisten zijn aan het dak. Zo mag er aan de buitenzijde nog geen bestaande isolatielaag aanwezig zijn. Wanneer zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de constructie geïsoleerd zijn kan er namelijk verrotting in de constructie optreden. Dan is een alternatief wellicht beter. Laat u dus vooraf goed voorlichten over welke mogelijkheden voor u geschikt zijn, alvorens tot actie over te gaan. Een adviseur kan door het nemen van een kijkje op zolder vaak al goed constateren wat uw situatie is en u het beste advies geven.

Muurisolatie

Eén van de eerste maatregelen die we treffen, wanneer we bezig zijn met het energiezuiniger maken van een woning, is het laten aanbrengen van na-isolatie. Voordat u nadenkt over het anders opwekken van uw energie, is het zinvol om de door u opgewekte energie eerst binnenshuis te houden. Het na-isoleren van de gevels is dan een logische stap. Door middel van het vullen van de lege spouwmuur met zogenaamde HR+ Parels (polystyreen parels) of met glaswol, zorgt u voor het onderbreken van intredende koude of verlies van warmte. Het isolatiepakket in de spouw vormt een homogene massa die ervoor zorgt dat de warmte binnenblijft. De investering voor deze maatregel is laag en de besparing is hoog, hetgeen resulteert in een product wat u snel terugverdiend. Gemiddeld 4 jaar. Ook als u al isolatie in uw spouwmuur heeft zitten, maar deze niet goed functioneert zijn er mogelijkheden om dit te verbeteren zodat u optimaal profiteert van de spouwmuurisolatie en bent u duurzaam bezig.

Vloerisolatie

Naast het isoleren van de spouwmuur, het dak of de bodem, kunt u kiezen voor het laten na-isoleren van de vloer. Met een hoog rendement is vloerisolatie uitermate geschikt om uw zorgvuldig opgewekte warmte binnenshuis te houden. De onderkant van de vloer wordt geïsoleerd door middel van poly urethaan schuim (PUR). PUR heeft de eigenschap dat het een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast is het met zijn lange levensduur een duurzaam product. PUR is een product bestaande uit twee componenten. Wanneer deze samenkomen ontstaat er een reactie en vormt zich het welbekende schuim, dat binnen gemiddeld twee dagen is uitgehard en een homogene massa vormt tegen de onderkant van de vloer. Het is erg belangrijk dat de twee componenten in het schuim goed in verhouding zijn, alleen dan kan een goede uitharding van het product worden gegarandeerd.

Doordat het direct tegen de vloer aangebracht is krijgt warmte boven de vloer geen kans om in de kruipruimte door te dringen om vervolgens verloren te gaan. Ook koude vanuit de bodem en de kruipruimte kan niet doordringen naar de vertrekken op de begane grond.Naast een zichtbare verbetering op uw energieverbruik geeft vloerisolatie dus ook een grote comfortverbetering. Dit betekent een heerlijk warme ondergrond voor uw voeten. Zo geniet nog meer van je Essent of Engie abonnement.

Voor het aanbrengen van vloerisolatie is wel een minimale kruipruimtehoogte vereist van 50cm. Dit in verband met de werkhoogte van de isoleerder. Mocht uw kruipruimte lager zijn dan 50cm dan kan wellicht het toepassen van bodemisolatie een oplossing zijn.U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseur. Hij/zij kan beoordelen of uw woning geschikt is voor vloerisolatie.Let op: bij goede isolatie, hoort goede ventilatie. Ook nadat u vloerisolatie heeft laten aanbrengen is het essentieel dat er goed in de kruipruimte geventileerd wordt. Een goede isolatie-specialist zal bij het aanbrengen van PUR-vloerisolatie nieuwe ventilatierooster aanbrengen.

HR++ Glas

Veel warmteverlies ontstaat er door koudetransport via de gevel. Via grote en kleine glasoppervlaktes krijgt warmte de kans om naar buiten te ontsnappen en kan koude naar binnen dringen. Voelt u maar eens aan het glasoppervlak. Voelt deze erg koud aan, dan is het wellicht verstandig om dit glas te vervangen. De grootste besparing valt te realiseren door enkel of dubbel glas te vervangen voor HR++ glas. HR++ glas staat voor HoogRendementsglas. Het is een vorm van dubbel glas met HR-coating in de luchtspouw tussen de twee glasbladen. Tevens is de luchtspouw voorzien van zogenaamd Argon-gas. Dit gas zorgt er mede voor dat koude buiten gehouden wordt en de warmte binnen blijft.

Het aantal plussen achter de HR is afhankelijk van de isolatiewaarde van het glas. De zogeheten U-waarde. Hoe beter deze isolatiewaarde hoe meer plussen er achter de HR staan.Ook bevindt zich een flinterdun laagje metaal op het glas. Hier merkt u niets van wanneer u erdoor naar buiten kijkt. Dit laagje zorgt ervoor dat warmte van de zon wordt weerkaatst. Op deze manier zorgt u ervoor dat het ook op warme zomerdagen comfortabel en koel blijft in uw woning. Een adviseur kan beoordelen of uw woning geschikt is voor HR-beglazing. Daar kijkt hij/zij onder andere naar de dikte van spouw, de sponning waarin het glas moet komen, welke investering het aanbrengen van HR-beglazing vergt en hoe snel dit product zichzelf terugverdiend.

Leave a Comment